2/01/14

Ulasan Ebook Asas Blog Penulisan

Teks : Siti Khatijah Diana
Foto :  http://mazliamurat.blogspot.com/Buku ini diperolehi setelah saya menyertai Kelas Asas Blog dan Penulisan Kreatif di bawah guru Mazlia Murat. Sebenarnya, ini adalah kali kedua saya menghabiskan bacaan buku ini. Bukan kerana tidak bagus, tapi kerana tidak fokus semasa membaca. Jadi, agak sulit bagi saya untuk menghadamnya.

Ini adalah komen daripada saya. Secara keseluruhan buku ini menceritakan tentang bagaimana untuk mencipta blog yang baik dan berpengaruh. Banyak tips yang boleh didapati demi membangunkan sebuah blog yang berguna, baik kepada diri sendiri mahu pun masyarakat, agama dan bangsa.

Menerusi blog juga, seseorang boleh menjana pendapatan sampingan. Terutama bagi golongan suri rumah, golongan yang mahu berniaga online dan sebagainya. Buku ini mengajar apa yang perlu ditulis untuk meningkat pembaca sekali gus dapat menjadikan pembaca itu sebagai pelanggan di kemudian hari.

Antara semua isi yang diberikan di dalam buku ini, ada satu isi yang membuatkan saya terkesan sehingga sekarang. Iaitu, untuk menulis blog yang baik, seseorang penulis perlulah menulis dengan jujur. Saya tak pernah terfikirkan perkara ini sebelum ini. Mungkin sebab itu saya tak ada idea dalam keseluruhan penulisan blog-blog saya selama ini. 

Namun begitu, suka saya sarankan bahawa buku ini akan menjadi lebih baik jika memiliki nombor muka surat. Sebab banyak tips yang berguna yang tidak sempat saya catat kerana terlupa di mana kedudukannya.

Apa pun, buku ini sangat membantu bagi seseorang yang ingin membina sebuah blog yang baik. Anda boleh dapatkannya menerusi penulis ebook ini sendiri iaitu Puan Masayu Ahmad.Tiada ulasan:

Catat Ulasan