5/04/14

I am slow reader

Teks: Siti Khatijah Diana
Foto: Google



Saya boleh dikategorikan sebagai seorang pembaca yang slow. Bukan biasa-biasa tapi sangat-sangat slow. Seingat saya, hanya ada satu saja rekod yang pernah saya buat iaitu menghabiskan buku dalam satu hari. Novel Siti Rosmizah. Yang lain, tak payah tanya. Kalau tak sebulan, 3 bulan untuk sebiji novel.

Malaskah saya? Dok aih. Saya cuma tak memang tak sukakan buku sejak dari dulu lagi. Ini bukan mentaliti mungkin sikap semulajadi saya. Masa sekolah dulu pun, buku teks sastera pun main cilok saja baca. 

Tapi untuk menjadi penulis yang baik, seseorang itu mesti mengamalkan sikap suka membaca. Stephen King pun baca 70 biji dalam masa setahun. Lainlah kalau Stephen Chow. Nak tak nak, saya terpaksalah memaksa diri saya dekat dengan buku.

Apabila perkara kontra bertemu (betul ke ayat ni), maka terjadi situasi seperti yang sedang saya alami sekarang. Saya hanya mampu membaca satu bab untuk satu buku. Paling banyak, dua bab. Apabila saya nak paksa diri saya biar baca banyak buku, maka saya akan buka tajuk lain pula.

Senang cerita, sekarang buku yang saya sedang baca dalam satu masa, ada 4 biji. Satu bab untuk setiap tajuk. Itupun sebelum tidur. Haa... itulah cara terbaik yang boleh saya lakukan untuk paksa diri saya supaya amalkan sikap membaca. Sadis tak sadislah. 

Buku yang tengah baca sekarang ni, BKATC, Awek Pisang Goreng, Encik Abangku Romantik dan Di Mana Terangnya bulan. Terkadang tu, tertukar-tukar juga heronya. Tapi nak buat macam mana? Dah ini saja jalannya yang ada. 

Mohon doa-doa rakan-rakan supaya saya berjaya menjadi ulat buku juga pada satu hari nanti. T_T


2 ulasan:

  1. saya tengah baca novel awak..kerana dia bidadari syurgaku...kalau tak keberatan layari blog sy...

    http://apen-idariana.blogspot.com/

    BalasPadam
  2. Oh... okey okey. Saya buka dan follow blog awak sekarang. Terima kasih ya. :)

    BalasPadam