17/10/16

Review Filem The Secret Of Walter Mitty




Filem ini mengisahkan tentang seorang lelaki yang bernama Walter Mitty. Bekerja sebagai orang yang proses negatif gambar untuk dijadikan cover majalah popular. Dari mata kasar orang lain, si Walter kira loser lah. Awek tak ada, hidup membosankan. Tapi Walter ni ada satu rahsia. Dia ni kuat gila mengelamun.

Namun begitu, Walter ni jenis orang paling komited dalam kerjanya. Pada satu hari, dia ditugaskan untuk proses segulung gambar. Satu gambar akan dipillih dan dijadikan cover ekslusif sempena berakhirnya siri majalah paling popular tu. Dalam kesemua gambar, gambar bernombor 25 yang dipilih. Malang menimpa apabila gambar tu tiba-tiba hilang. Walter tak pasti hilang sebab kecuaian dia atau pengirim a.k.a si cameraman bebas tu memang tak hantar.

Disebabkan negatif tu penting, Walter buat keputusan nak jejaki si cameraman tu memandangkan dia tak pakai telefon. Bertambah rumit apabila cameraman tu jenis bebas ke sana ke mari. Freelancer katakan. Dipendekkan cerita, terdesak nak jumpa cameraman tu, Walter terpaksa redah lautan dan bergelut dengan jerung. Tapi tak jumpa juga sebab cameraman tu dah blah. Kemudian, dia terpaksa pergi kat kawasan volcano tapi hanya selisih aje.

Lepas aje syarikat tahu si Walter tak ada negatif tu, syarikat terus berhentikan dia. Walter bingung dan loss. Tiba-tiba dia dapat hint daripada mama dia kat mana cameraman tu berada. Walter buat keputusan untuk cari dan dia berjaya bertemu lelaki itu di gunung himalaya. Walter nak sangat tahu gambar apa yang dibidik oleh cameraman tu. Tapi cameraman tu tak jawab. Rupa-rupanya, gambar tu ada cuma terselit kat hadiah yang cameraman tu bagi kat walter masa mula-mula hantar segulung gambar diproses.

Dipendekkan lagi cerita, Walter yang bengang diberhentikan terus hantar gambar nombor 25 kepada syarikat. Lepas tu dia terus blah. Oh ya terlupa nak cerita. Sebabkan sikap dia suka mengelamun tu, dia tersalah anggap pasal seorang perempuan. Dia ingatkan perempuan tu nak balik baik dengan ex suami dia cuma dia yang bayangkan bukan-bukan.

Pada hari dia nak ambil gaji akhir kat syarikat, dia terserempak dengan perempuan tu balik. Mereka berbaik semula lepas tahu yang perempuan tu tak ada apa-apa hubungan dengan ex husband dia. Masa tengah jalan-jalan, tiba-tiba mereka melintasi sebuah gerai majalah. Baru mereka teringat yang majalah akhir tu keluar hari tersebut. Mereka pun cari sebab nak tahu kaver apa yang penting sangat.

Saat terpandangkan kaver tu, Walter mati kata. Mana tidaknya, kaver tu memaparkan gambar dia. Adalah ayat-ayat yang boleh buatkan orang terharu baca. Aku yang tengok ni pun rasa sebak dan tergamam. Wow. Tak sangka langsung.

Secara keseluruhan, aku suka dengan cerita ni. Aku bagi 5 bintang sebab ending dia twist gila. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan