30/07/15

Ulasan Buku Stanza Cinta

Teks : Siti Khatijah Diana
Foto : Google



Secara peribadi, saya sangat sukakan buku ini. Masa baca, pelbagai perasaan timbul. Ada beberapa bahagian berjaya menggentarkan jiwa. Pendek kata, buku yang penuh dengan isi. 

Lebih mengujakan, saya pernah bertemu dengan penulis ini secara peribadi. Orangnya lembut dan baik hati. Semoga terus menghasilkan karya bermutu seperti ini. 

TAJUK : STANZA CINTA
PENULIS : NURULL HALAWATI
TERBITAN : GALERI ILMU
BINTANG : 5 *

28/07/15

Ulasan Buku Terima Kasih Si Babi Hutan

Teks : Siti Khatijah Diana
Foto : Google


Mula-mula baca cerita ni memang susah nak faham. Yalah. Tetiba keluar pasal binatang bagai. Lama-kelamaan tu, baru boleh hadam. Rupa-rupanya penulis nak gambarkan penderitaan jiwa dia. Itu yang saya fahamlah. Orang lain tak tahu,

Saya rasa buku mengisahkan tentang kisah hidup Lepat. Masa kecik-kecik dulu, pernah dengar cerita pasal dia kalau tak silap. Tapi tak faham sangat. Tapi lepas baca buku ini, barulah dapat tangkap apa yang sebenarnya yang berlaku dalam hidup dia. Pendek kata, dia jadi mangsa penganiayaan.

Harap-harap makhluk yang perdajalkan dia tu, cepat-cepatlah minta maaf. Dosa dengan manusia takkan terpadam selagi tidak mintak maaf dengan manusia tu sendiri.

TAJUK : TERIMA KASIH SI BABI HUTAN
PENULIS : LEPAT
TERBITAN : DUBOOK PRESS
BINTANG : 4.5 *

Nota : Kesian Tan Sri Muhyidin kena turun hari ni. Orang besar macam tu pun kena, apatah lagi hang Lepat. T_T

27/07/15

Ulasan Buku Bukan Kerana Aku Tak Cinta

Teks : Siti Khatijah Diana
Foto : Google



Akhirnya... Berjaya jugak habiskan buku ni. 2 tahun lepas dah baca, tapi sekerat jalan. So kena start balik. Lepas tu tergendala lagi. Mula semula. Sehinggalah ke hari ini. Fuh... Lega. Maklumlah, slow reader. 

Keseluruhannya, saya suka buku ni. Cerita yang lain dari yang lain. Ada sedikit twist yang membuatkan kita ingin terus baca. So, endingnya sangat puas hati. 

TAJUK : BUKAN KERANA AKU TAK CINTA
PENULIS : E-MAN SUFI 
TERBITAN : KARYASENI
BINTANG : 4 *



25/07/15

Ulasan Buku Amran Fans

Teks : Siti Khatijah Diana
Foto : Google



Okey. Saya tak jangkakan yang buku ini sangat menghiburkan. Unik dengan cara yang tersendiri. Ada isi yang mahu disampaikan. Lepas baca, saya rumuskan Amran ni memang seorang yang cool dan tahu isu semasa walaupun bekerja dalam bidang 'oil and gas'. Hahaha. Kipidap bro.


TAJUK : AMRAN FANS
PENULIS : AMRAN
TERBITAN : DUBOOK PRESS
BINTANG : 4.5 *

nota : rasanya semua dah boleh agak siapa meran kan? :p