15/07/16

Grrr... ini semua scam punya pasal.

Salam. Hari ni tiba-tiba boleh hot. Mana taknya, aku tersalah anggap orang yang telefon aku pagi tadi. Ingatkan scam. Rupa-rupanya orang lain. 

Sebelum ni, aku selalu dapat panggilan daripada 03-??????. Aku tahu tu nombor dari KL. Bila aku angkat, yang telefon tu formal gila. Antara dialognya, 

Boleh saya bercakap dengan Cik Siti Nurhaliza. Eh tak. Cik Siti Khatijah Diana..... saya dari pihak insurans, pihak cimb, pihak takaful pebenda entah. Kita yang tak tahu ni, layanlah jugak. Pernah sekali tu dengar celoteh depa hampir setengah jam. Ingatkan nak bagi hadiah free ke apa sebab aku ni memang pantang benda-benda free. Rupa-rupanya nak suruh masuk skim insurans-gabungan-bank-apa-ingat-aku-tak-tahu-ni-scam-ke.

So, masa tak tahu tu awal-awal dulu, alasan yang aku bagi, aku ni tak kerja. Kalau nak masuk, macam mana aku nak bayar? Aku soal dia. Tup tup dia letak. Okey. Aku dah mula syak. Ingatkan dah berhenti call, rupa-rupanya minggu depan tu call lagi.

Begitulah keseterusnya. Dapat call hari-hari. Sampaikan aku ni dah masak nak bagi alasan apa. Kalau dia tanya sibuk tak, aku jawab ye. Kalau dia nak minta masa 15 minit, aku cakap aku hal penting. Pernah sekali tu, ada call 2 hari berturut-turut. Last-last aku sound, woi aku ni tahu ni scam. Jadi tak payahlah nak call aku lagi. Blacklistkan nama aku dari data tu. Dia jawab, baiklah cik Siti. Hah, tahu takut.

Masa tengah puasa hari tu pun, pernah dapat sekali telefon daripada depa ni. Gigih betul nak tipu aku yang tak ada apa-apa. Macam biasa, aku cakap aku tengah sibuk. Kebetulan tengah beli baju raya. Sibuk betullah. Dan untuk makluman, aku memang alert semua panggilan tu dari KL. 03....

Nak dijadikan cerita, disebabkan trauma dapat panggilan macam ni, pagi aku dapat panggilan dari 03 lagi. Kebetulan mak aku pun jawablah. Ingatkan mak sedara yang call sebab sebelum tu dia yang nak call mak sedara tapi tak dapat. 


Mak aku kalau dapat panggilan formal macam ni, dia memang mudah panik. Cepat-cepat dia lempar telefon kat muka aku (ada unsur tokok tambah di situ). Aku ambillah telefon. Sempat jeling skrin, 03. Oh scam lagi


Lepas ambil, aku pun dengan selambanya kata, "scam ke ni?". Harapan aku, orang yang call aku tu terus letak. Tak payah aku nak berbual sakan kat dia. Penat weh layan penipu ni.

Tup tup, yang jawab begini. "Eh tak. Saya daripada Buku Prima."

Masa tu, jantung aku dah jatuh ke tapak kaki. Astaghfirullahazim. Aku terus minta maaf kat dia. Cakap tak sengaja sebab dah biasa dapat call 03 jadi terus fobia. Aduh... 

Adalah cakap sikit-sikit. Berkenaan satu manuskrip yang pernah aku hantar dulu. Aku rasa editor yang telefon. Kesian tuan editor. Kalau kena banned, memang aku tak salahkan dia. Tapi aku salahkan scammer-scammer tak guna ni. Dahlah nak cari kerja susah, dorang lagi menyusahkan kerja aku. Agaknya scammer ni bengang kot tak dapat tipu aku. 

Hmm.., Tapi tak apalah. Kalau ada rezeki, mudah-mudahan dapatlah terbit buku nanti. Doa-doakan ye. :)





14/07/16

Ulasan Buku Mendung Tidak Bererti Hujan

Salam. Bila mood membaca dah datang balik, berjayalah jugak habiskan sebiji buku. Okeylah kan. Walaupun buku kanak-kanak. Daripada tak ada langsung. Harap-harap dapatlah habis buku anak cikgu zin yang berjumlah 5 biji tuh. Adoiii... 

Buku kali ni bertajuk Mendung Tidak Bereti Hujan. Hasil tulisan Rejab F.I terbitan PTS. Buku ini mengisahkan tentang pelbagai kesukaran hidup Norsita bersama keluarganya. Sejak Pak Mahat jatuh sakit, tanggungjawab mula digalas oleh ibunya, Saudah. Selain Norsita, dia turut memiliki dua adik  lain iaitu Norseha dan Rusman. 

Demi menyara keluarga, Saudah mengerjakan tanah sawah. Dugaan berlaku apabila pokok padinya diserang penyakit merah. Saudah bagaikan hilang punca. Namun dia tak berputus asa. Dia mencari siput mentarang walaupun hasil tak seberapa.

Norsita yang kasihankan ibunya turut membantu mencari siput mentarang. Sekurang-kurangnya dapatlah juga dia menyimpan duit untuk kegunaan dia apabila masuk sekolah menengah nanti. Namun begitu, apabila keadaan semakin menghimpit, Saudah tak ada pilihan lain. Dia meminta Norsita berhenti sekolah kerana dah tak mampu menyara anaknya.

Norsita akur walaupun kecewa kerana dia sebenarnya telah menanam impian untuk belajar sehingga berjaya. Saat dia bertemu pengetua untuk memberitahu niat berhenti sekolah, Cikgu Shamsuddin terbuka hati untuk membantunya. Akhirnya, Norsita berjaya juga meneruskan pengajiannya dengan bantuan pihak sekolah.

Kesimpulannya, buku ni penuh dengan pengajaran yang berguna. Sesuai untuk bacaan kanak-kanak dan remaja serta golongan berumur seperti aku. Hikhikhik.




p/s : terdetect someone yang selenggara buku ni. U know who u are. :p

9/07/16

Lagu Raya Paling Win

Video : Youtube

Musim raya macam ni kalau bukak radio mesti akan dengar lagu raya kan? Lebih-lebih lagi kalau tengah naik kereta. Kalau dapat lagu mendayu-dayu, ditambah sangkut dalam jam, memang nak nangislah rasa. 

Tapi yang paling tak tahan, kalau dengar lagu yang liriknya &*(@#!~. Rasa macam nak gigit aje stering kereta. Stress tahap gila kot. Kita yang dengar ni pun rasa depa buat lirik main-main. Sebab tulah lagu raya zaman sekarang hanya bertahan tahun tu aje. Beza jauh nau dengan lagu raya zaman dulu-dulu. 

Okey stop berleter. Sekarang nak kongsi satu lagu yang paling aku tak puas dengar. Kalau dengar lagu ni dalam kereta, tak sedar kepala boleh tergoyang-goyang. Serius, memang best. Putar setengah jam sekali pun memang boleh layan lagi. Cuba dengar kalau tak caya. 





6/07/16

Selamat Hari Raya, Guys!

Foto: Google

Tak nak celoteh panjang.

Cuma nak ucap.

SELAMAT HARI RAYA KEKAWAN.

Maaf jika ada salah dan silap sepanjang mengenali hamba yang kerdil ni. 


Bawak kereta elok-elok.
Makan kuih banyak-banyak.
Selamat Hari Rayalah.
(Macam pelik aje pantun aku ni.) Hahaha


2/07/16

Ikea Nak Buka di Kelantan? Biar betul!

Salam. Hari ceq tewas sejak dari semalam penangan sakit kepala. Nak bangun pun tak larat. Semua orang dalam rumah risau kecuali ceq. Sebab ceq tidur je memanjang.

Masa tengah syok tidur tu, tiba2 dengar kakak sulung cakap kat adik yang lain. Katanya dia ada baca kat fb maafsebut yang ikea akan dibuka kat kelantan. Apalagi, terus terbeliak mata. Ikea nak buka kat kelantan? Yehaaa. Best gila kot.

Mana taknya, antara tujuan utama setiap kali pegi kolumpo, mesti singgah ikea. Sebab barang kat sana sangat murah dan berpatutan. Kualiti tak yah cakap. Terbaik. Tapi kami x pernah lagi makan meatball dorang yang famous tuh. Kan ada isu baru ni. Huhu.

So lepas ni, kalaulah betul ikea jadi bukak kat kelantan, mungkin kami dah tak pergi sana kot. Kecuali kalau ada hal yg tak dapat dielakkan. Interview ke apa.

So mak cik2, pak cik2, nanti pakat2la serbu kat ikea yo. Tak kisahlah pakai kain pelikat ke baju kelawar ko. Janji beg duitnya jangan lupo bawak.