17/10/16

Review Filem The Secret Of Walter Mitty




Filem ini mengisahkan tentang seorang lelaki yang bernama Walter Mitty. Bekerja sebagai orang yang proses negatif gambar untuk dijadikan cover majalah popular. Dari mata kasar orang lain, si Walter kira loser lah. Awek tak ada, hidup membosankan. Tapi Walter ni ada satu rahsia. Dia ni kuat gila mengelamun.

Namun begitu, Walter ni jenis orang paling komited dalam kerjanya. Pada satu hari, dia ditugaskan untuk proses segulung gambar. Satu gambar akan dipillih dan dijadikan cover ekslusif sempena berakhirnya siri majalah paling popular tu. Dalam kesemua gambar, gambar bernombor 25 yang dipilih. Malang menimpa apabila gambar tu tiba-tiba hilang. Walter tak pasti hilang sebab kecuaian dia atau pengirim a.k.a si cameraman bebas tu memang tak hantar.

Disebabkan negatif tu penting, Walter buat keputusan nak jejaki si cameraman tu memandangkan dia tak pakai telefon. Bertambah rumit apabila cameraman tu jenis bebas ke sana ke mari. Freelancer katakan. Dipendekkan cerita, terdesak nak jumpa cameraman tu, Walter terpaksa redah lautan dan bergelut dengan jerung. Tapi tak jumpa juga sebab cameraman tu dah blah. Kemudian, dia terpaksa pergi kat kawasan volcano tapi hanya selisih aje.

Lepas aje syarikat tahu si Walter tak ada negatif tu, syarikat terus berhentikan dia. Walter bingung dan loss. Tiba-tiba dia dapat hint daripada mama dia kat mana cameraman tu berada. Walter buat keputusan untuk cari dan dia berjaya bertemu lelaki itu di gunung himalaya. Walter nak sangat tahu gambar apa yang dibidik oleh cameraman tu. Tapi cameraman tu tak jawab. Rupa-rupanya, gambar tu ada cuma terselit kat hadiah yang cameraman tu bagi kat walter masa mula-mula hantar segulung gambar diproses.

Dipendekkan lagi cerita, Walter yang bengang diberhentikan terus hantar gambar nombor 25 kepada syarikat. Lepas tu dia terus blah. Oh ya terlupa nak cerita. Sebabkan sikap dia suka mengelamun tu, dia tersalah anggap pasal seorang perempuan. Dia ingatkan perempuan tu nak balik baik dengan ex suami dia cuma dia yang bayangkan bukan-bukan.

Pada hari dia nak ambil gaji akhir kat syarikat, dia terserempak dengan perempuan tu balik. Mereka berbaik semula lepas tahu yang perempuan tu tak ada apa-apa hubungan dengan ex husband dia. Masa tengah jalan-jalan, tiba-tiba mereka melintasi sebuah gerai majalah. Baru mereka teringat yang majalah akhir tu keluar hari tersebut. Mereka pun cari sebab nak tahu kaver apa yang penting sangat.

Saat terpandangkan kaver tu, Walter mati kata. Mana tidaknya, kaver tu memaparkan gambar dia. Adalah ayat-ayat yang boleh buatkan orang terharu baca. Aku yang tengok ni pun rasa sebak dan tergamam. Wow. Tak sangka langsung.

Secara keseluruhan, aku suka dengan cerita ni. Aku bagi 5 bintang sebab ending dia twist gila. 

16/10/16

Sakitnya lahai...

Salam... Hari ni aku terpaksa pergi klinik. Sakit gigilah katakan. Sebelum ni bukan tak nak pergi. Bukan jugak sebab takut. Tapi sebab gigi nilah yang buat hal. Kejap sakit. Kejap tidak. Pagi petang okey, malam kau buat hal gigi. Ngada-ngada kan. 

So disebabkan tak nak layan karenah kau, aku pergi jugak hari ni. Sebelum ni aku cabut dekat klinik swasta. Servis okey. Cuma mahallah sikit. RM60 sebatang. Beza nau dengan klinik kerajaan. RM2 kot. 

So adalah satu hari tu, aku nak trylah sekali kat klinik kerajaan ni. Pedulikanlah cerita2 seram kena cucuk sampai tembus gusilah. Hahaha. Pendekkan cerita, gigi pun berjaya dicabut. Mengejutkan, rasa lebih kurang macam dibuat kat klinik swasta. Mean, servis okey. Tak sakit tak apa.

Berbalik pada cerita hari ni. Disebabkan dah yakin dengan klinik ni, aku pun pergi cabut hari ni. Tapi aku tak sangka, sakit gilalah pulak. Doktor cucuk dengan agak laju. Sampai ternaik-naik kaki aku. Tangan aku pun hampir2 nak tepis tangan dia. Nasiblah badan dapat doktor yang konfiden macam ni. Adoi... Sebelum ni kena cucuk jugak, tapi tak adalah sampai sakit teruk macam ni. Nasib baik masa cabut tak rasa apa.

Apa yang aku tahu sampai ke saat ni, lepas cabut tu kepala aku agak pening sikit. Harap tak ada apa-apa kesanlah. Good job doc. Laju kerja anda buat. 

15/10/16

Review Filem Orange (Jepun)



Okey ini filem jepun yang diadapatasikan daripada manga yang bergenre fantasi, Kisah bermula apabila seorang pelajar perempuan sedang feeling-feeling dekat deretan bawah pohon sakura sebelum nak ke sekolah. Tiba-tiba dia perasan ada satu surat yang terselit kat celah beg dia. Surat tu daripada masa hadapan yang ditulis oleh dia sendiri. Mula-mula dia ingatkan main-main. Lepas aje ada seorang budak lelaki transfer ke sekolah dia, barulah dia tahu surat tu betul sebab kejadian tu tepat dengan isi kandungan. 

Surat itu berkisarkan tentang pelajar lelaki tadi. Apa yang perlu pelajar perempuan tu buat dan tak buat jika bersama pelajar lelaki tu. Pendek kata, pelajar perempuan tu sukakan pelajar lelaki tu. Kira surat ni merungkaikan masalah apa yang berlaku kat pelajar lelaki tu selama ni.

Susah jugak nak terangkan pasal cerita ni. Dah namanya cerita fantasi. Hahaha. Baik aku ringkaskan ajelah ek. Dimudahkan cerita, pelajar perempuan ni nak halang pelajar lelaki tu daripada bunuh diri. Ini apa yang aku fahamlah. Sebab pelajar lelaki tu dia ada kenangan pahit. Dia salahkan diri sendiri sebab emak dia mati bunuh diri. 

So, pelajar perempuan ni dengan beberapa kawan dia, cuba baik dengan pelajar lelaki. Kira nak elakkan dia daripada bunuh dirilah. Tapi akhir cerita, pelajar lelaki tu tetap akan mati cuma bukan dengan cara bunuh diri. Aku tak pasti dia mati macam mana sebab tak diceritakan.  

Even cerita ni cerita fantasi, tapi aku suka plot ceritanya. Tak perlu raksasa or perang bagai. Cukup mainkan emosi, cerita tu akan jadi bagus dengan sendiri. Overall, cerita ni pasal emosi yang cukup rencah. Ada tema persahabatan, pengorbanan, dan semangat setiakawan. Untuk cerita ni, aku bagi 3 bintang.


11/10/16

Review Filem The Descent

Sumber foto : google



Kisahnya bermula apabila 3 orang perempuan yang bersahabat baik sedang melakukan aktiviti lasak. Awal cerita dia dah bagi hint pasal  suami heroin semasa tengah tolong salah kawan dia. Masa on the way nak balik, suami dia macam melangut ingatkan sesuatu lalu heroin pun tegur. Masa tulah kecelakaan berlaku lalu suami dan anaknya pun mati. Di situ, heroin mula trauma.

Beberapa tahun kemudian, mereka berkumpul balik. Kali ini dalam 6 hingga 7 orang. Mereka akan buat aktiviti lasak lain iaitu masuk gua. Tapi rupa-rupanya, gua yang mereka masuk tu tak pernah ada dalam buku. Pendek kata, tak pernah orang jejak. Jadi siapa berjaya jejakkan kaki kali pertama, dia boleh namakan gua tu sempena namanya. Kira ada seorang perempuan ni tipulah kata nak masuk gua yang selamat dan ada hint bagai.

Entah macam mana, masa tengah masuk satu lubang sempit ni, tiba-tiba gua tu boleh bergegar. Maka tertutup pintu lubang yang satu tu. Nak tak nak, mereka kena cari jalan lain untuk keluar. Mereka terpaksa ke seberang dengan menggunakan teknik panjat-memanjat skil tahap tinggi. Fuh, gila kering hati dorang ni.

Lama berjalan, dengan bateri lampu yang dah nak habis lagi, masing-masing mulalah cuak. Lepas tu, ada sorang minah ni dia terlalu excited sebab ingat jumpa jalan keluar. Rupa-rupanya bukan. Tup-tup dia terjatuh lalu patah kaki. Semasa kawan-kawan dia tengah bagi rawatan, heroin pun terdengar bunyi macam suara budak. Dia pun ikut suara tu. Dia ternampak macam kelibat manusia. Bagitahu kawan tapi kawan tak percaya.

Masa selesai rawatan dan nak teruskan perjalanan tulah, mereka tiba-tiba diserang oleh makhluk seperti manusia. Perempuan yang patah kaki ni kena tokak kat leher. Mati terus. Masing-masing panik terus larikan diri. Tapi ada seorang tu cuba lawan dan nak tarik mayat kawan dia. Lepas tu ada seekor lagi makhluk datang dan bergumpal dengan dia. Perempuan tu kira kuat gaklah. Nasib baiklah makluk tu buta. Kira dia bergerak ikut bunyi ajelah. Kalau tak, memang dah kejap aje geng ni arwah.

So, punyalah bergelut melawan, akhirnya perempuan tu berjaya jugak tewaskan makhluk yang seekor tu. Kebetulan ketika itu, dia ingatkan ada lagi makhluk yang nak serang dia. Tak beragak-agak dia hayunkan besi daki tup-tup yang datang dari belakang tu salah seorang kawan dia. Maka berlubanglah leher kawan dia tu. Masa tulah kita sedar perempuan ni bukannya baik sangat sebab dia tinggalkan kawan dia ni macam tu aje. Mujurlah, perempuan yang kena besi tu sempat ambil rantai kat leher perempuan jahat tadi.

So dipendekkan cerita, satu persatu daripada mereka kena bunuh dengan makhluk tu. Kecuali perempuan yang kena besi sebab dia masih hidup lagi. Dia sempat jumpa dengan heroin dan cakap jangan percayakan dengan perempuan jahat tu. Rupa-rupanya, perempuan jahat tu ada skandal dengan suami heroin. Rantai itu adalah buktinya sebab ada kata-kata suami yang selalu isteri pegang. Dan perempuan tu minta tolong heroin untuk habiskan nyawanya sebab taknak mati di tangan makhluk kejam tu.

Di akhir-akhir cerita, heroin dan perempuan jahat ni bertemu. Mereka sama-sama lawan semua makhluk yang kelilingi mereka. Makhluk tu tewas sebelum heroin tu  pun libas kaki perempuan jahat ni. Kira dia tahulah skandal dan perbuatan jahat perempuan tu kat salah seorang kawan dia. Lepas tu, heroin terus tinggalkan minah tu dan minah tu pun kena serbu dengan kelompok yang lain pula.

Masa tengah lari, heroin pun tiba-tiba jatuh ke dalam lubang. Lubang tulah yang bawak dia ke jalan keluar. Cepat-cepat heroin cari keretanya dan tinggalkan kawasan tu. 

Eh kejap! Korang ingat dah habis ke? Belum lagilah. Lepas separuh jalan memandu, perempuan tu pun berhenti menangis. Yalah sedih gilalah kawan-kawan dia dah mati. Kena khianat dengan kawan baik lagi. Semasa berpaling kat tempat duduk sebelah, tiba-tiba member dia yang jahat tu muncul. 

Rupa-rupanya, masa dia terjatuh lubang tadi dia pengsan. Kira bermimpi ajelah dia jumpa jalan keluar tadi tu. Tapi pengakhirannya, masa dia tersedar, dia terbayangkan imej anak dia tengah tiup kek harijadi depan mata. Agaknya, trauma kehilangan anak dan tekanan keadaan buatkan dia jadi gila kat situ.  

Bagi aku, cerita ini sangat mendebarkan. Mula-mula tu memang boring sikit. Tapi okeylah. Overall, aku bagi 3 bintang.  

10/10/16

Review Filem The Next Three Days

Sumber Foto : Google


Filem ini start apabila rumah hero dan isterinya kena serbu dengan polis. Rupa-rupanya, majikan si isteri telah mati dibunuh dan isterinya disyaki membunuh sebab bukti memang tertuju dekat dia sorang. Ada cap jari pada gas pemadam api, seorang lelaki melihat kereta isteri di tempat kejadian, dan dia pernah bergaduh dengan majikan sebelum tu. Walaupun isteri dah bagitahu yang dia ada berselisih dengan seseorang yang kalut tapi itu tetap tak membuktikan apa-apa. Pendekkan cerita, isteri pun kena jel selama 20 tahun.

Baru 3 tahun, isteri yang kena jel mulalah nampak tertekan. Dengan anak yang tak membesar depan mata, lepas tu keluarga yang dah jarang-jarang lawat dia kecuali suami dan anak aje. Anak pun macam dah tak berapa nak kat dia. Suami dah usaha nak bawa kes ini untuk mahkamah lebih tinggi tapi ada seorang penasihat kata kes ini sulit. Macam dah tak ada harapan. Menambahkan tekanan, isterinya ambil jalan pintas nak bunuh diri.

Duit suami dah makin sikit. Yalah pergi sana pergi sini. Buat research bagailah macam mana nak keluarkan bini. Tup tup dia terjumpa pasal satu buku tentang seorang lelaki yang berjaya loloskan diri daripada penjara sebanyak 7 kali. Dia pun pergilah jumpa dengan mamat tu. 

Mamat tu pun bagitahulah serba sikit. Selain kena buat pasport, lesen kereta, dan social security (ic kot). Dia pun buat untuk 3 beranak. Itu pun rumit sikit nak cari sumber sampai kena rompak bagai. Even dah semuanya ada termasuk tiket kapal terbang, timbul masalah lain bila duitnya makin sikit. 

Untuk selesaikan masalah, dia buat keputusan nak merompak tapi dia tak berani. Tiba-tiba dia buat keputusan untuk rompak orang jahat. Berlaku adegan tembak-menembak dan seorang penjenayah mati disebabkannya. Apabila ada orang mati, timbul pulak kes lain. Giliran hero kena kejar polis. 

Dalam masa yang sama, dia cuba cari jalan nak keluarkan bini dia. Dia tukar rekod sakit bini dia. Disebabkan itu, bini dia kena kejar kat hospital. Masa tulah dia larikan bini dia yang tak tahu menahu pun pasal rancangan dia ni. Masa babak polis cari dia memang cuak gila. Dengan aku sekali cakap cepatlah cepatlah. Haha. 

Tapi kesudahannya, mereka bertiga berjaya juga terbang keluar. Even polis pun macam tak percaya mereka telah diperdaya oleh seorang guru sekolah aje. Apa yang bestnya cerita ni, akhir sekali dia tunjukkan seorang polis cuba mengimbau memori di mana tempat pembunuhan itu berlaku. Dia seperti dapat bayangan macam kes jenayah terjadi berdasarkan bukti cap jari pada pemadam api. Rupa-rupanya bini itu cuma mengalihkan pemadam api tu yang bergolek ke keretanya tanpa perasan ada mayat majikannya yang terlantar di sebelah. 

Poin yang paling besar aku dapat dalam cerita ni, even kalau kau tak bersalah pun, kalau ada bukti yang menunjukkan kau kena, memang kau akan kena kan. What a great movie. Untuk filem ni, aku bagi 5 bintang.  

9/10/16

Akan Buat Label Baru

Assalammualaikum.

Memandangkan hobi aku selain main dota 2 ialah menonton filem, aku ingat nak wujudkan label baru. Nak buat pasal review filem. Semua review ni 100% daripada sudut pandangan aku. Mungkin ada yang akan setuju, dan mungkin ada yang bangkang. 

Selain bagi sedikit ulasan pasal jalan cerita, aku juga akan bagi bintang. Yalah. Orang penat-penat buat cerita, takkanlah kita tak appreciate dok? Aku pun penat jugak weh. Penat download. Dekat bawah ni kriteria bintang-bintang yang aku fikir sesuai untuk menggmbarkan cerita yang bakal aku review nanti.

5 * - Wajib Tonton
Pendek kata, korang wajib tengok cerita ni. Confirm takkan menyesal. Selalu kalau dapat 5 bintang ni, selalunya aku akan ulang tengok. Kalau tak tengok full, ada part best yang aku akan ulang sampai puas. Contoh filem, Pitch Perfect. 

 4 * - Best
Selalunya cerita ni akan meninggalkan emosi tertentu. Misalnya filem yang berkisarkan Based On True Story. Cerita yang aku rate macam ni pun adakalanya aku akan ulang tengok. Tak rugi kalau korang tonton. Contoh filem The Blind Side.

3 * - Boleh tahan / Bolehlah
Kalau cerita dapat 3 bintang ni, kebiasaannya aku akan tengok sekali. Maksudnya aku takkan ulang lagi. Boleh tengok, tapi cukuplah sekali. Antara best dengan tak best. So nak tengok ke tak nak tengok ke, tak ada masalah. Contoh filem, Get The Gringo

2 * Tak tengok Tak apa
Okey, cerita bawah rate ni aku tak tahu nak bagitahu macam mana. Pendek kata, semasa menonton filemnya, aku totally loss. Atau jalan cerita dia entah apa-apa. Gitulah lebih kurang. Contoh filem, Sicario.

1 * Hah?! Apa Benda ni?
Kalau dapat 1 bintang ni, memang kira kagumlah aku. Aku kira pengarah or penerbit terlalu banyak duit sampai buat filem jadah apa. Contoh filem, Lock, Stock, And Two Smoking. 

Satu lagi kategori special, 

2 Skulls (nak letak foto tengkorak tapi tak de. Haha) - Tak dapat diselamatkan.
Tak tahu nak cakap apalah kalau duk dalam rate ni. Contoh filem, Sharkenstein.







  

8/10/16

Okey, biskut ni sedap gila.

Sumber foto : peribadi

Baru-baru ini aku pergi pasaraya dengan kakak. Adalah beli barang-barang sikit. Tapi tak ingat barang apa. Barang dapur rasanya. Dekat 15 minit, kami pun selesai. Pergilah kaunter sebab nak bayar.

Masa tengah beratur tu, mata terpandang rak yang berdekatan. Terus aku bagi signal kat kakak. Wow, biskut barulah. Menariknya, jenama dari pesaing Milo. Ovaltine. Dulu kan oveltine ni kan femes juga.

Baik aku pun dia, kami punya satu habit yang lebih kurang sama. Suka try barang baru. Masa mp3 mula-mula keluar dulu pun, kamilah antara orang mula-mula guna. Harga masa tu, memang bapak gila mahal. Rm200 lebih. Dahlah 512 mb aje. Bateri pun pakai buang bukan rechargeable. Beza gila dengan harga sekarang rm30 lebih pun boleh dapat 1 gb.

So dipendekkan cerita, dia pun ambillah satu biskut jenama ovaltine ni. Balik aje rumah, terus try. Mak aih. Sedap gila rupanya. Rasa macam ratah milo tapi versi biskut. Tapi seriuslah sedap. Kalau oreo tu, aku mungkin akan habiskan 3 keping aje sebab muak. Tapi biskut ni, satu plastik pun aku boleh bahan lagi. Sumpah, sedap.




11/09/16

Mission Failed - Road To Selamatkan Duit Aku

Baiklah. Setakat aku umumkan misi aku boleh dikategorikan gagal. Aduh. Semuanya gara-gara pergi majlis kat Tumpat hari tu. Tak sangka makanan kat sana sedap giler. Serius tak pernah rasa makanan kat situ sebelum ni. Terutamanya air cincau karamelnya. Fuh, dekat 3 bekas aku minum. Tak naik macam mana badan.

So, start dari situ, usaha aku selama 7 hari lebur cenggitu. Timbang punya timbang, hampir nak sama dengan berat asal. Sedih gila. Hahaha. Tapi tak apalah. Aku ingat nak start balik lepas raya ni. Harap-harap kali ni menjadilah. Kalau tak, terbang habis duit aku tuh. 

7/09/16

Day 7 Road To Selamatkan Duit Aku

Sumber foto : Google

Waa... rasanya macam tak nak update. Pasalnya naik 100 gram. Kah3

Kisahnya, hari mi pergi tesco. Tiba-tiba tangan gatal terambil satu pek ni. Ingatkan nak belikan buat family dan budak kecik kat rumah. 

Sekali aku try, mak aih. Sedap gila biskutnya. Kalau tahu dari dulu lagi aku beli. 

Nasi still tak makan. Telur tak hari ni. Epal je. Sikit jambu kering. Ayam goreng sikit. Mee goreng 4 urat. (dah ekau tak naik macam mano.)

Kenapa aku rasa, semakin hari, macam semakin mustahil aje misi aku ni? Adoi...


6/09/16

Day 6 Road To Selamatkan Duit Aku

Satu hari yang agak memenatkan hari ni. 

Sebabnya aku terlebih makan walau dalam kuantiti yang sikit.

Kuey Teow Goreng, ayam goreng, ikan goreng, inti pizza dan sedikit kuih.

Epal 1, telur 1, Teh hijau, air masak 1.5 liter aje yang mampu. 

Turun 500 gram. 

Susahlah kalau macam ni... T_T

5/09/16

Day 5 Road To Selamatkan Duit Aku

Hari ni kakak aku balik. Nak tengok mak sambil ambil barang.

Tapi faham-fahamlah kalau dia balik. Beli itu ini. 

Ayam gunting, nasi kukus, air cofee man.

Terliur punya pasal, aku pun makan sikit. Ok tipu. Ayam gunting aku makan lebih sikit. Dalam 7 hirisan. Air cofee man sedut sikit. Abang punya sikit. Nasi kukus ayam aje. Nasi dalam 15 biji.

Yang lain macam biasa. Cuma air tak sampai 1.5 liter. 

Malam pulak, aku hirup tom yam mak. Hirisan ayam 3 ketul dan hirisan sotong 3 ketul. Sedap giler baq hang. 

Lepas makan, terus timbang. Tak terkejut pun. Turun 200 gram aje. Tulah. Siapa suruh kau melantak hari ni? Hahaha. 

Tapi okeylah. Turun jugak. Jangan naik sudah. 

4/09/16

Day 4 Road To Selamatkan Duit Aku

Ternyata hari aku tewas juga. Hahaha. Banyak benda yang aku bedal hari ni. Dan banyak rutin yang tak sempat nak dibuat. Semuanya kerana mak tak sihat. Pening dan muntah-muntah. Semalam mak masuk kecemasan dan kena cucuk. Hari ni pun mak kena masuk bilik kecemasan dan masuk air. Katanya, gastrik. Tapi tak tahulah. Tengok hari ni dan esok macam.

Apa yang aku makan? Okey jambu batu yang ala-ala asam keping tu. Kat supermarket ada jual. Aku tak ingat dah nama apa. Nak snap gambar pun tak sempat. Yelah duk kalut pasal mak ni. Tapi bukan semua. Dalam 3 4 ulas gitu. Balik rumah, koyakkan mak mangga, ambil 2 hirisan kecil. Saja nak hilangkan rasa terliur.

Pastu teringin pulak bubur nasi ayam kfc mak punya. Kebetulan mak pun tak ada selera nak makan banyak. Ikutkan hati, nak aje habiskan. TAPI NASI TU... Last-last aku buat keputusan nak rasa kat hujung sudu aje. Lepas itu terus minum air banyak-banyak. Hah. Kenyang kau. Sekali fikir, menjadi juga taktik ni kan. Selama ini, kita makan sedap-sedap ni pun sebab nak rasa dia aje kan. Lepas aje kerongkong, terus tak rasa apa kan?

Tak habis lagi. Masa nak balik rumah, sempat singgah gerai member yang jual nasi kukus. Okey. Terus terang aku memang dah minat nasi kukus dia. Memang sedap dari nasi kukus femes yang sedia ada kat kelantan ni. Ayam dia, fuh. Memang tak boleh lawan. Sedap gila. So, petang tadi, sempatlah aku rasa secubit isi ayam tu. Rasa nak menangis aje. Tapi aku kunyah lamalah. Buat macam chewing gum gitu. Dan kalau nak tahu, sebelum taip cerita ni pun aku sempat rasa secubit lagi. Wah, gila ah. Langgar terus pantang larang tak boleh makan malam. 

So basic yang hanya aku mampu buat hari ni, air satu liter lebih. Air teh hijau tak sempat minum. Epal sebiji, telur sebiji. Excersise alhamdulillah buat. Jadi total turun hari ni, jeng jeng jeng. 1.2 kilo. Wow. Ingatkan naik. Tapi lepas difikirkan balik, mungkin sebab aku ulang alik uruskan mak, tu yang jadi turun tu. Yelah kan. 

Oh terlupa pula. Selama ni aku ingat aku dah tak sentuh karbohidrat. Rupa-rupanya dalam epal tu ada je karbohidrat. Mungkin lepas aku mention tak sentuh nasi, roti, mee, biskut dan seangkatannya. 

3/09/16

Day 3 Road To Selamatkan Duit Aku


Tak nak update panjang.

Cuma nak bagitahu perkembangan.

No karbo.

No air manis & air sejuk.

Lupa nak cakap, air teh hijau wajib minum. Aku ambil sekali sehari.

Epal hijau 1 x

Telur campur kicap cap kipas udang 2x

Air masak 2.3 liter gitu. Susah wei nak telan 3 liter

Awal pagi adalah menggeletar sikit. Selepas bersenam, terus ambil epal hijau dan telur. Lepas tu okey.

So, hari ni turun 800 gram bersamaan 0.8 kilo. 



To be continued

2/09/16

Day 2 Road To Selamatkan Duit Aku

Kalau macam ni, hari-harilah aku update blog. Kekeke. Okey jugaklah. Sambil menyelam minum air. Sekurang-kurangnya tak berlumut blog ni. 

Cuma nak kongsi perkembangan. Hari ni still tak jamah karbohidrat. Epal bedal 2 biji. Telur sebiji. Rasa hari ni okey sikit dari semalam. Cuma aneh sebab kedua-dua belah pinggang macam sakit. Tak tahu kenapa. Siku pun macam melecet gara-gara excersice atas karpet. Adoi. 

Jadi hasilnya, turun 1200 gram. Bersamaan dengan 1.2 kilo. Aku tak pasti sebab diet atau kebetulan. Sebab masa 31 ogos tu aku mentekedarah sikit. Yelah. Esoknya nak start kan. Sekali lagi aku ulang, aku start tak makan nasi 1/9/2016 Mungkin sebab tu turun lebih sikit. 

Kalau semalam, berdepan dengan dugaan air Cofee Man yang sedap tahap langit ke 7 tu. Ada lagi, ayam gunting sebab abang nak makan. Goreng pisang dan keropok lekor mak cik nah yang mak aku suruh beli. Tertelan-telan jugak air liur. Tapi nasib baik tak cheat. 

Malam ini, sekali lagi depa menduga aku. Nasi kerabu mak cik romoh ni buat aku nak menangis. Sedap gila wei baunya. Arghhhh... Bertabahlah. 

Kita tengoklah esoknya macam mana pulak. T_T

1/09/16

Day 1 Road To Selamatkan Duit Aku

Salam. Wah tak menahan tajuk kau kali ni. Keh keh keh. Yelah. Tak tahu nak letak apa. Okey. Alkisahnya begini. Di dalam sebuah kampung. Oh stop. Jangan nak merepek boleh tak? Okey okey. Kali ni serius. 

Begini kisahnya. Awal tahun ni, saya dan kakak membuat taruhan spontan. Aku tak ingat macam mana boleh terkeluar pasal taruhan ni. Kami bertaruh, hujung bulan 12 ni, kena turun 20 kilo. Siapa kalah, kena bayar. 

Aku masa tu tercabarlah. Aku siap cakap, kalau aku menang, setiap satu kilo dia kena bayar Rm 100. Fuh, dia pun naik angin jugak. Baru aje dia nak cakap dia nak habuan yang sama, aku terus pintas.

"Dan kalau mu menang, nab, mu ambik semua duit tabungan aku." Penuh eksyen lagi berlagak aku cakap. 

Masa tu, aku tengok dia terkebil-kebil. Yalah. Macam tak aci aje. Kira okeylah tu. Aku ni tak bekerja. Jadi celah mana nak dapat duitnya? Tabung tu jelah yang ada. Tak gitu? Nak tak nak, terpaksalah dia setuju. Mungkin dia sakit hati, malam tu jugak dia kira. Hahaha. Adalah dalam Rm300 lebih. Okey apa. Hahaha.

So nak cerita, mulai 1 september 2016, aku dah mula start dietlah. Sebelum ni dah banyak posting aku baca kat FB macam mana nak turunkan berat badan. Ada yang kata tak perlu berlapar, cuma kurangkan kuantiti nasi, tak boleh makan manis, diet atkins dan macam-macam lagi. Paling aku senang ingat, diet 3 T oleh seorang cikgu laki ni. Tidak karbo, tidak sos, dan tidak buah. Rasanyalah. Ke tidak gula? Eh lupa pulak.

Terus terang, mulakan diet ni sangatlah susah. Sebab ada orang kalau tak makan pun, badan naik aje. Contohnya aku. Aku rasa aku sedut udara pun boleh gemuk kot. Eh? Jadi jalan penyelesaiannya, demi menyelamatkan duit aku daripada terlepas ke tangan orang tu waima kakak kandung sendiri, aku kena cuba buat jugak.

Hari ni aku dah berhenti menyentuh nasi. Tak tahulah boleh bertahan ke tak esok ni. Ni pun tengah menggeletar. Sakit kepala sikit2. Hmm... jadi, apa yang aku makan? Hari ni aku cuma sentuh 2 biji telur rebus tambah kicap kipas udang. 1 Tengah hari dan 1 petang. Epal hijau sebiji setengah. Dan air masak only. (Okey tambah satu sudu sayur lemak. Tak boleh tahan sebab mak masak sedap tadi)

Tapi sebenarnya air masak ni lah yang paling mencabar. Nak termuntah minum banyak-banyak. Selalunya segelas aje sehari. Ini pun baru 1.5 liter habis. Targetnya 3 liter. Tak apalah. Slow-slow. Excercise pun buat 15 minit. Okeylah kan dari tak buat. Cuma sekarang ni tak pasti. Ada effect tak kalau diet ekstrem macam ni? Hmm... 

p/s : aku akan cuba update setiap malam perkembangan diet aku ni. Berjaya ke tidak. Korang rasa?

30/08/16

Siapa pernah kena Buli? Part 2

Rasanya baru aje up kisah buli. 2 3 hari lepas tu, keluar berita ada budak meninggal pasal kes buli ni. Kesian kat budak tak berdosa tu. Salam takziah kat keluarga arwah. Dah tiba masanya pihak berwajib ambil tindakan. Tak habis banyak pun kalau letak cctv kat sebuah sekolah tu. Biar pak Guard yang pantau. 

Okey. Nak sambung kisah buli yang pernah terjadi kat aku dulu. Dalam hujung tahun darjah 3, keluarga aku pun pindahlah ke Kelantan. Maklumlah, anak askar. Acara pindah-pindah ni memang dah macam rutin kami.

Awal-awal masuk dulu, terus terang tak ada seorang pun nak kawan dengan aku. Agaknya dia takut aku cakap KL kot dengan depa. Sedangkan dorang tak tahu, aku kat KL pun aku bantai dialek Kelantan aje. Tapi ada seorang pelajar ni yang baik dengan aku. Aku ingat lagi nama dia. Aku panggil dengan nama R jelah. Pelajar perempuan. 

Lepas sebulan 2, mulalah mereka tunjuk belang. Ejek dan kutuk aku. Aku pun tak tahu apa masalah mereka sebenarnya. Aku nak repot kat cikgu, tapi tak berani. Sebab aku baru aje datang kat sini. Nanti apa pulak mereka cakap. Itu baru pelajar lelaki.

Pelajar perempuan pun sama. Mereka pandang kerek aje kat aku. Aku cuba nak kawan, tapi mereka tak layan. Masa tu sedih gila. Aku rasa mungkin sebab aku ni tak memenuhi kriteria mereka. Pernah ada seorang budak ni baru pindah masuk. Kebetulan budak tu cikgu suruh duduk kat sebelah aku memandangkan ada tempat kosong. Lawa gila budaknya. Paling penting, tak sombong dan tegur aku. 

Keesokan hari, tup-tup budak tu dah alih tempat duduk. Duduk sekali dengan geng-geng yang tak sukakan aku. Masa tu, aku tak tahu nak cakap apa. Last-last aku bawak jalan hidup sendiri. Kawan je dengan mana yang nak kawan. 

Sehinggalah masuk ke darjah 4, 5, 6. Darjah 6 lah paling teruk sekali aku kena. Tapi masa tu aku dah ramai kawan. Mungkin sebab personaliti aku mula terserlah. Ramai murid suka kawan dengan aku sebab aku ni jenis happy go lucky draw gitu. 

Tapi ada seorang dua pelajar laki ni memang tak puas hati dengan aku. Selain ejek, dorang suka tarik tudung aku. Baling barang kat aku. Aku pernah laporkan kat cikgu, tapi mereka cuma bagi nasihat aje. Bersabarlah. Ingatkan nak ambik tindakan ke apa. Kalau korang nak tahu, masa tu pun cikgu pun macam tak sukakan aku. Aku tak tahulah sama ada ini perasaan aku ke apa. 

Aku pernah bagitahu abang aku pasal benda ni. Ya dia datang. Marah tapi tak boleh buat apa. Sebab dua tiga hari tu aku akan kena lebih teruk pula. Kesudahannya, aku bagitahu mak aku. Sebagai seorang emak, mestilah dia sayangkan anak dia kan. Mak aku bagi macam-macam cadangan. Dia yang sakit hati, suruh aku buat macam ni.

"Nanti kalau ada buli, mu ambil batang nyapu mu kejar budak tu. Mu katok sampai lembik. Esok lusa dia tak beranilah kacau mu lagi. Dah bagitahu cikgu pun cikgu wak tak tahu jah."

Aku tak tahulah nak bagi reaksi apa masa tu. Betul ke mak aku ni? Masa tu hati aku dah berbelah bagi. Terfikir bilalah masalah ni nak berakhir. Sehinggalah dua hingga ke tiga hari selepas nasihat mak aku tu. Aku yang dah tak tahan dibuli, terus tak fikir panjang. Aku ikut apa yang mak aku suruh. Apa nak jadi, jadilah. Aku capai batang penyapu, buat ala-ala orang hilang akal gitu, aku pun kejar budak lelaki tu.

Terkejut satu kelas. Sampai tak masuk kelas budak tu lari. Hah! Tahu takut. Mentang aku tak lawan, berani dia pijak kepala. Aku tak pasti dia datang ke tak sekolah keesokan hari. Tapi lepas kejadian 'amuk' yang aku buat tu, memang langsung dah tak ada kejadian buli ke atas aku. Kalaulah aku tahu dari awal-awal lagi macam ni, masa mula pindah lagi aku ambil batang penyapu dan kejar semua orang. Hahaha. Tak pasal-pasal kena tuduh gila kat orang. Kah kah kah.





29/08/16

Selamat Hari Lahir, Big Boh.

Foto : Google

Okey. Nak citer kenangan semasa dekat UPM dulu. Masa mula jejakkan kaki kat sini, serius aku hanya seorang diri. Tak pandai bergaul. Segan, takut, malu semua ada. Ada sesetengah orang ingat aku sombong. Tapi tak sebenarnya. Aku ni cuma tak tahu nak tegur macam mana. 

Masa tu, minggu orientasi pelajar. Kat sinilah aku mula kenal seorang member ni. Orangnya kelakar tahap dewa. Asyik gelak aje kerjanya. Tambahan lepas tahu aku ni dari Kelantan, bertambah ramahlah dia. Di situ kami mula rapat. Lebih-lebih lagi satu kos. Dan memang kat Kolej pun, aku tahu dia ni  popular orangnya. Semua kenal, felo, ayahanda, bonda, tukang sapu, orang pejabat. Pendek kata semuanyalah. (Tapi i still menang sebab Lim Swee Tin kenal i. Kah3)

Hari ni 29 Ogos maka genaplah umur dia yang ke berapa ek? hahaha. Tak boleh sebut sebab umur ni kan pantang bagi orang perempuan. Oh terlupa. Nama member ni, Mahfuzah. Tapi aku lebih selesa panggil dia big boh. Adalah kisahnya tersendiri. Malas nak cerita.

Kepada Big Boh,

Selamat Hari Lahir. Semoga dipermudahkan segala urusan dunia dan akhirat. Jangan lupa anak buahmu di sini. Peace. :)




28/08/16

Parah dah orang kita sekarang

Hari ini entah kenapa rasa nak meluahkan sesuatu. Dah lama sangat pendam ni. Bukan pasal aku pun cuma pasal masyarakat kita yang makin lama seolah-olah makin tak ada perasaan. Orang kita memang terkenal dengan bab-bab menyindir. Siap ada pepatah lagi, kalau makan cili dia rasa pedas. Tapi sedar tak bahana apa daripada sikap menyindir tu?

Hari ini tetiba baca pasal seorang artis yang dulunya berhijab tapi kembali tak menutup aurat. Allahuakhbar. Nak salahkan siapa? Dulu masa ada kontroversi, macam-macam dihina pasal dia. Bukan kata nak bagi kata-kata baik, tapi dicemuh, dihina. Paling kerap pengomen tulis, kalau macam ni baik tak payah tutup aurat. Nah sekarang, hang pa tanggunglah akibat. Sebab kata-kata macam tulah sedikit sebanyak membuat manusia kembali ke jalan yang salah.

Lepas tu kes terbaru viral pasal budak toreh muka. Asalnya ditoreh-toreh aje lengan dia. Dia stress dan ada masalah. Orang serabut dan bermasalah memang akan buat benda yang tak dapat dijangka akal fikiran. Tapi tiba-tiba ada manusia manalah yang pergi cabar dia suruh toreh muka bagai. Kesudahannya, dia pun buat. Lepas tu adalah pulak yang kecam tanpa usul periksa.

Korang nak apa sebenarnya? Kalau tak boleh membantu, tolonglah diam. Jangan ditambah masalah yang sedia ada. Itu belum termasuk kes yang bipolar disorder tu. Korang fikir sendirilah orang kita suruh mangsa buat apa. Kecewa...

27/08/16

Siapa Pernah Kena Buli? Part 1

Foto : Google

Siapa pernah kena buli masa sekolah dulu? Okey. Aku mengaku aku pernah kena. Masa tu, ada dua part. Part 1 masa aku sekolah kat Kuala Lumpur. Darjah 1 hingga 3. Apa dorang buat? Sebenarnya aku tak ingat sangat. Apa yang aku ingat, sebab tak tahan, aku repotlah kat cikgu. Masa tu cikgu tu panggil budak yang dajalkan aku. Depan murid lain, dia suruh aku pulas telinga budak tu kuat-kuat. Aku apalagi masa tu. Kuat gilalah aku tarik. Geram kot. Nasib baik tak putus. Aku tengok mata budak tu berair macam nak nangis. Sakit mungkin. Tapi lepas tu terus tak de kejadian buli lagi. 

Tak habis lagi. Lepas dah tak ada kejadian buli dari budak sekelas, timbul pulak kes lain. Abang kepada sorang budak sekelas aku, (budak lain) ni dia suka sangat peras ugut duit aku. Siot aje. Dahlah aku bawak sikit duit masa tu. Dengan abang aku sekali yang kena. Yelah. Dia darjah 5 or 6 gitu. Kami darjah 1 & 2. Mana berani nak lawan. Nak repot cikgu tak boleh sebab dia dah warning awal-awal. Bagitahu sesiapa nahas. Aku pun tak ingat macam mana kes tu habis. Mungkin dia dah masuk tingkatan kot. 





24/08/16

GIVEAWAY : 1st Anniversary Blog & My Birthday

Sumber : http://www.bondezaidalifah.com/

Assalammualaikum guys. 

Okay. Ini kali pertama join giveaway. Sebenarnya tak berapa faham lagi fungsinya. Tapi memandangkan rakan blogger, dah tagged, jadi saya cubalah buat ye. Entah jadi ke tak ni. Wah! Ada hadiah "AL-mathurat & DOA-DOA HARIAN"kepada yang bertuah. 














Klik banner untuk join. :)



P/S : Macam ni boleh ka, As?


18/08/16

Aiyak terdelete





Alahai. 
Punyalah berkobar-kobar update pasal buku Pak Hamka semalam. 
Hari ni, gara-gara internet slow, terdeletelah pulak. 
Sabo ajelah.

9/08/16

Sebenarnya saya ni... kaki Dota

Salam. Sebenarnya takut nak mengaku. Hahaha. Takut kena kecam. Yelah. Ada ke perempuan main dota. Mesti ada kan. Tapi tak ramailah. Salah satunya, akulah tu. Muahahaha.

Ingat lagi. Masa dulu-dulu, adik lelaki yang terlebih dulu layan Dota ni. Pelik jugak tengok. Main apalah budak ni sampai berjam-jam lamanya. Aku tengok macam biasa aje. Kadang-kadang sampai tak ingat makan minum budak tu sekoq. Banyak kali jugaklah kena bebel dengan aku nih hah.

Tup-tup satu hari tu, entah macam aku tertengoklah video pasal seorang perempuan ni. Tak silap dalam The Vocket rasa. Video ni cerita pasal macam dia boleh mula start main dota tu. Menariknya, dengan Dota tu jugaklah dia jumpa jodoh dia. Eh eh, dah boleh buat novel ni. Hehehe.

So start dari tengok video tu, aku mula terjebak. Serius, semua belajar sendiri. Takut cari coach, terkahwin nanti siapa nak jawab? Hahaha. Tak adalah. Saja nak belajar sendiri. Mula-mula main, fuh sakit mata wei. Pakej dengan sakit kepala. Dalam hati dah sumpah tak nak main.

Esok hari, entah macam mana terlayan sekali lagi. Apabila dah faham flow, mak aih. Best jugak layan Dota ni. Terus terang, boleh dikatakan addictlah jugak untuk tahun tu. Pukul 3 or 4 pagi tu biasalah kalau tak tidur ni. Itupun lawan bot sebab internet kat rumah aku lagi slow dari siput khinzir tuh. Cikedis betul.

Tapi start tahun ni, rasa dah makin kurang dah layan Dota. Dalam sehari, 2 x aje main bot. Tengok orang main aje banyak. Itupun ambil mood lepas menaip atau apa. Nasihat akulah, elakkan dari terjebak dengan Dota ni. Kalau nak berhenti, memang susahlah wei. 




15/07/16

Grrr... ini semua scam punya pasal.

Salam. Hari ni tiba-tiba boleh hot. Mana taknya, aku tersalah anggap orang yang telefon aku pagi tadi. Ingatkan scam. Rupa-rupanya orang lain. 

Sebelum ni, aku selalu dapat panggilan daripada 03-??????. Aku tahu tu nombor dari KL. Bila aku angkat, yang telefon tu formal gila. Antara dialognya, 

Boleh saya bercakap dengan Cik Siti Nurhaliza. Eh tak. Cik Siti Khatijah Diana..... saya dari pihak insurans, pihak cimb, pihak takaful pebenda entah. Kita yang tak tahu ni, layanlah jugak. Pernah sekali tu dengar celoteh depa hampir setengah jam. Ingatkan nak bagi hadiah free ke apa sebab aku ni memang pantang benda-benda free. Rupa-rupanya nak suruh masuk skim insurans-gabungan-bank-apa-ingat-aku-tak-tahu-ni-scam-ke.

So, masa tak tahu tu awal-awal dulu, alasan yang aku bagi, aku ni tak kerja. Kalau nak masuk, macam mana aku nak bayar? Aku soal dia. Tup tup dia letak. Okey. Aku dah mula syak. Ingatkan dah berhenti call, rupa-rupanya minggu depan tu call lagi.

Begitulah keseterusnya. Dapat call hari-hari. Sampaikan aku ni dah masak nak bagi alasan apa. Kalau dia tanya sibuk tak, aku jawab ye. Kalau dia nak minta masa 15 minit, aku cakap aku hal penting. Pernah sekali tu, ada call 2 hari berturut-turut. Last-last aku sound, woi aku ni tahu ni scam. Jadi tak payahlah nak call aku lagi. Blacklistkan nama aku dari data tu. Dia jawab, baiklah cik Siti. Hah, tahu takut.

Masa tengah puasa hari tu pun, pernah dapat sekali telefon daripada depa ni. Gigih betul nak tipu aku yang tak ada apa-apa. Macam biasa, aku cakap aku tengah sibuk. Kebetulan tengah beli baju raya. Sibuk betullah. Dan untuk makluman, aku memang alert semua panggilan tu dari KL. 03....

Nak dijadikan cerita, disebabkan trauma dapat panggilan macam ni, pagi aku dapat panggilan dari 03 lagi. Kebetulan mak aku pun jawablah. Ingatkan mak sedara yang call sebab sebelum tu dia yang nak call mak sedara tapi tak dapat. 


Mak aku kalau dapat panggilan formal macam ni, dia memang mudah panik. Cepat-cepat dia lempar telefon kat muka aku (ada unsur tokok tambah di situ). Aku ambillah telefon. Sempat jeling skrin, 03. Oh scam lagi


Lepas ambil, aku pun dengan selambanya kata, "scam ke ni?". Harapan aku, orang yang call aku tu terus letak. Tak payah aku nak berbual sakan kat dia. Penat weh layan penipu ni.

Tup tup, yang jawab begini. "Eh tak. Saya daripada Buku Prima."

Masa tu, jantung aku dah jatuh ke tapak kaki. Astaghfirullahazim. Aku terus minta maaf kat dia. Cakap tak sengaja sebab dah biasa dapat call 03 jadi terus fobia. Aduh... 

Adalah cakap sikit-sikit. Berkenaan satu manuskrip yang pernah aku hantar dulu. Aku rasa editor yang telefon. Kesian tuan editor. Kalau kena banned, memang aku tak salahkan dia. Tapi aku salahkan scammer-scammer tak guna ni. Dahlah nak cari kerja susah, dorang lagi menyusahkan kerja aku. Agaknya scammer ni bengang kot tak dapat tipu aku. 

Hmm.., Tapi tak apalah. Kalau ada rezeki, mudah-mudahan dapatlah terbit buku nanti. Doa-doakan ye. :)





14/07/16

Ulasan Buku Mendung Tidak Bererti Hujan

Salam. Bila mood membaca dah datang balik, berjayalah jugak habiskan sebiji buku. Okeylah kan. Walaupun buku kanak-kanak. Daripada tak ada langsung. Harap-harap dapatlah habis buku anak cikgu zin yang berjumlah 5 biji tuh. Adoiii... 

Buku kali ni bertajuk Mendung Tidak Bereti Hujan. Hasil tulisan Rejab F.I terbitan PTS. Buku ini mengisahkan tentang pelbagai kesukaran hidup Norsita bersama keluarganya. Sejak Pak Mahat jatuh sakit, tanggungjawab mula digalas oleh ibunya, Saudah. Selain Norsita, dia turut memiliki dua adik  lain iaitu Norseha dan Rusman. 

Demi menyara keluarga, Saudah mengerjakan tanah sawah. Dugaan berlaku apabila pokok padinya diserang penyakit merah. Saudah bagaikan hilang punca. Namun dia tak berputus asa. Dia mencari siput mentarang walaupun hasil tak seberapa.

Norsita yang kasihankan ibunya turut membantu mencari siput mentarang. Sekurang-kurangnya dapatlah juga dia menyimpan duit untuk kegunaan dia apabila masuk sekolah menengah nanti. Namun begitu, apabila keadaan semakin menghimpit, Saudah tak ada pilihan lain. Dia meminta Norsita berhenti sekolah kerana dah tak mampu menyara anaknya.

Norsita akur walaupun kecewa kerana dia sebenarnya telah menanam impian untuk belajar sehingga berjaya. Saat dia bertemu pengetua untuk memberitahu niat berhenti sekolah, Cikgu Shamsuddin terbuka hati untuk membantunya. Akhirnya, Norsita berjaya juga meneruskan pengajiannya dengan bantuan pihak sekolah.

Kesimpulannya, buku ni penuh dengan pengajaran yang berguna. Sesuai untuk bacaan kanak-kanak dan remaja serta golongan berumur seperti aku. Hikhikhik.




p/s : terdetect someone yang selenggara buku ni. U know who u are. :p

9/07/16

Lagu Raya Paling Win

Video : Youtube

Musim raya macam ni kalau bukak radio mesti akan dengar lagu raya kan? Lebih-lebih lagi kalau tengah naik kereta. Kalau dapat lagu mendayu-dayu, ditambah sangkut dalam jam, memang nak nangislah rasa. 

Tapi yang paling tak tahan, kalau dengar lagu yang liriknya &*(@#!~. Rasa macam nak gigit aje stering kereta. Stress tahap gila kot. Kita yang dengar ni pun rasa depa buat lirik main-main. Sebab tulah lagu raya zaman sekarang hanya bertahan tahun tu aje. Beza jauh nau dengan lagu raya zaman dulu-dulu. 

Okey stop berleter. Sekarang nak kongsi satu lagu yang paling aku tak puas dengar. Kalau dengar lagu ni dalam kereta, tak sedar kepala boleh tergoyang-goyang. Serius, memang best. Putar setengah jam sekali pun memang boleh layan lagi. Cuba dengar kalau tak caya. 





6/07/16

Selamat Hari Raya, Guys!

Foto: Google

Tak nak celoteh panjang.

Cuma nak ucap.

SELAMAT HARI RAYA KEKAWAN.

Maaf jika ada salah dan silap sepanjang mengenali hamba yang kerdil ni. 


Bawak kereta elok-elok.
Makan kuih banyak-banyak.
Selamat Hari Rayalah.
(Macam pelik aje pantun aku ni.) Hahaha


2/07/16

Ikea Nak Buka di Kelantan? Biar betul!

Salam. Hari ceq tewas sejak dari semalam penangan sakit kepala. Nak bangun pun tak larat. Semua orang dalam rumah risau kecuali ceq. Sebab ceq tidur je memanjang.

Masa tengah syok tidur tu, tiba2 dengar kakak sulung cakap kat adik yang lain. Katanya dia ada baca kat fb maafsebut yang ikea akan dibuka kat kelantan. Apalagi, terus terbeliak mata. Ikea nak buka kat kelantan? Yehaaa. Best gila kot.

Mana taknya, antara tujuan utama setiap kali pegi kolumpo, mesti singgah ikea. Sebab barang kat sana sangat murah dan berpatutan. Kualiti tak yah cakap. Terbaik. Tapi kami x pernah lagi makan meatball dorang yang famous tuh. Kan ada isu baru ni. Huhu.

So lepas ni, kalaulah betul ikea jadi bukak kat kelantan, mungkin kami dah tak pergi sana kot. Kecuali kalau ada hal yg tak dapat dielakkan. Interview ke apa.

So mak cik2, pak cik2, nanti pakat2la serbu kat ikea yo. Tak kisahlah pakai kain pelikat ke baju kelawar ko. Janji beg duitnya jangan lupo bawak.


21/06/16

Serba Tak Kena

Assalammualaikum... Hmm. Sebenarnya tak tahu nak mulakan dari mana. Bukannya tak perasan blog ni dah macam sunyi sangat. Bukan tak nak update, tapi tak tahu nak update apa. Pendek kata, rasa macam serba tak kena.

So, minggu lepas, den adalah terbaca buku pasal blog ni. Tajuknya, A-Z BLOG! Tip untuk blogger wanita. Buku ni beli masa pi Kolumpo hari tu. Itu pun main taram sebab nak penuhkan kotak big bad wolf tu. 

Dipendekkan cerita, habislah juga baca buku ni. Ada part yang skip. Bukan tak bagus, cuma rasa malas nak baca. Baca sebab nak cari poin paling penting. Belek punya belek, akhirnya jumpa. Satu yang paling terkesan, tulis blog ni kenalah jujur. Kalau boleh lagi simple lagi bagus. 

Lepas difikir-fikirkan balik, sejujurnya den rasa kebanyakan tulisan dari post-post sebelum ni sangat membebankan. Maaf cakap. Mungkin sebab penggunaan kata ganti nama. Atau mungkin sebab penggunaan bahasa Melayu penuh. Rasa kekok dan serba tak kena. Agaknya mungkin tak kena dengan jiwa.

Nota : Tolong jangan kecam. Ni semua hanyalah pendapat peribadi. Peace.


9/05/16

Halal ke tidak sebenarnya ni?

Teks : Siti Khatijah Diana
Foto : Koleksi Peribadi



Assalammualaikum guys. Okey. Ini percubaan pertama saya berblog dari telefon. Guna laptop malas. Jadi mungkin ini jalan penyelesaian terbaik nak elakkan blog bersawang. Kalau lagi teruk, memang sahlah hang yang pemalas. (Penulis)

Okey nak cerita ni. Minggu lepas saya dan family pergilah tesco. Saja nak lepas angin makan kat luar. (Betul ke ayat lepas angin tuh). Serius, makanan kat foodcourt tesco memang sedap2 belaka.

So lepas makan, masing-masing sendawa. Itu normal. Lepas tu, kami pun buat keputusan naik pasaraya tesco. Nak beli barang2 sikit. Sikit sangat je beli, tapi bawak troli. Ceh...

Masa tengah jalan2 tu, entah macam mana mata boleh terpandang kat bahagian tak halal. Masa itulah terfokus kat megi yang ada dalam gambar ni.

Haih. Meremang bulu roma den. Mana tidaknya, masa pembukaan aeon kat kota bharu hari tu, saya tengok elok aje megi ni terletak atas rak. Maksud saya, kat ruangan megi2 biasa yg ada cop halal.

Bukan setakat tu, den siap pegang lagi. Berkira2 nak beli ke taknak. Hampir 3 x kali jugak duk fikir. Last2 tak jadi beli sebabnya harga mahal gila mak eloi2 oii.

Alih2, dekat tesco, boleh pulak megi ni terletak kat ruangan tak halal. Yang herannya, siap ada tanda halal lagi. Tak silap, tanda nilah yang digunakan untuk megi pedas viral kebabom yang dari korea tu kan.

Persoalannya kat sini, kenapa benda sensitif macam ni pihak terlibat boleh ambil mudah aje? Salah siapa?

Hmmm.... tepuk dada, tanya selera. Ingat, megi memang tak baik untuk kesihatan. Uhuk2.


14/04/16

I'm Back!!!

Teks : Siti Khatijah Diana

Assalammualaikum w.b.t

Adoi. Blurlah nak tulis apa. Lama gila tak jenguk blog wei. Ada yang tercari ka? Memang taklah kan. Hahaha.

Baru den tahu. Susah gila nak jaga blog ni. Tak ada idea nak tulis apa. Tabik kat member yang still aktif menulis. Terutamanya As... Salute dengan you sis. :)

Ini pun berkira-kira nak bukak balik ke tak nak. Sebab idea dah tak ada. Dah mereput agaknya. 

So, boleh tak nak minta idea kawan-kawan yang budiman. Tolong suggestkan apa yang patut saya tulis dalam blog ini jika mahu diteruskan? Insyaallah saya akan cuba penuhi kalau terdaya. Amboi! Tak menahan ayat. 

Jumpa lagi, 

Peace yo.